Garpenbergs Herrgård

I herrummet känner någon doften av cigarrök. I det lilla rum som en gång var barnkammare upplever en annan ett vinddrag kring benen från de länge sedan döda barn som fortfarande leker och stojar där.

En kvinna är övertygad om att hon känner en mögellukt från det vatten som spillts i det vackra kabinett där slottsfrun Christina von Stockenström en gång ska ha tagit sina bad. Ett medium förklarar att herrgårdens 33 rum är fulla av andar och att en av gengångarna är brukspatron Salomon von Stockenström, hans familj och tjänstefolket som arbetade på herrgården runt sekelskiftet 1800.

I källaren kunde man förr kunde köra in med hästar för att lasta av varor i en välvd gång. Flera människor vittnar om att de känt hästlukt och kan höra ett mycket svagt klapper av hästhovar. I ett vackert rödmålat rum på bottenvåningen som har varit kök huserar en kvinna som varit husa som ville hålla koll på allt i köket.

I trappan till de övre våningarna tronar en gigantisk reproduktion av Napoleon. Och här är det inte bara mänskliga väsen som går igen på herrgården, det gör också djuren. Enligt herrgårdens historia ska det funnits en tam björn i huset som fick vandra fritt i salongerna.

Det berättas vidare att Von Stockenström skulle ha lärt björnen att hålla emot porten från insidan när besökare skulle stiga in. När björnen släppte taget fick gästerna världens chock när de såg att det var en björn som stod på bakbenen och tog emot. Slottsfrun Christina levde i ensamhet och sitt isolerade liv i på herrgården. och kan ses sitta i en stol i där hon tittar längtansfullt efter vägen mot Fors, Avesta och Stockholm där hon tidigare hade sitt sociala liv.Många besökare på herrgården kan uppleva Christinas längtan och ångest.

54 visningar
Print Friendly, PDF & Email

Lämna ett svar