Gammaltrollets fisksoppa

Ola i Nätviken är rät i sina gärningar men krokig i sina ord. Men det beror inte därpå, att han kan tala om mer än andra, utan därpå, att han ser mer än andra. -Det skedde i min ungdom, sa Ola, jag tog vinkel en eftermiddag och rodde ut till grundet, som ligger strax utanför Korpklinten på andra sidan viken. Jag hade just släppt ned och kände ett duktigt napp, då det skrällde till alldeles förskräckligt i berget framför mej, och då jag såg upp, varsnade jag en stor öppning liksom en dörr öppnats för en gång rakt in i berget.

Rädd blef jag, men jag var också nyfiken att se, hvad det skulle blifva af och därför satt jag kvar i båten ute på grundet. Så kom där först ett par gubbar, troll, förstår du, ut ur berget och buro mellan sig en stor blankskurad kopparkittel, som de fyllde till två tredjedelar med vatten, hvarefter de placerade den på ett par stenar alldeles i närheten. Rädd var jag , men mera nyfiken.

Nå trollen vände så åter in i berget, men återkommo strax, den ene bärande en väldig fång ved, och den andre en fiskhåf. Den förre gjorde så upp eld under kitteln och den andre begynte håfva fisk ur sjön. För hvarje håftag hade han håfven full med fiskar, stora och små om hvarandra och alla tömde han i kitteln med småstenar, snäckor och annat slam, som följde med håfven upp från sjöbotten.

När så braständaren fått elden i fart, gick han in i berget och hämtade en saltpåse, som jag tyckte, hvilken han också tömde i kitteln, som nu blifvit bräddfull och kokte och puttrade, så det mullrade långt ut åt sjön. Jag trodde , att trollen skulle slå sig ned och äta, sedan fisksoppan blifvit färdig, och var nyfiken att få se, huru de skulle bära sig åt och så stannade jag kvar, oaktadt rädslan.

Ändtligen blef soppan kokt, kunde jag förstå, ty trollgubbarnans makade af den, grinade belåtet och gingo in i berget. Jag trodde de skulle hämta någonting att bära kitteln med, men strax kommo de åter ledande mellan sig en anskrämmeligt stor, okristligt tjock och riktigt mossgammal jättegubbe. Det var nog gammelfar själf, kunde jag begripa, han höll minst tio fots diameter i storcirkel och han sa någonting som lät likt en aflägsen åska.

Gubben placerades på en stor flat sten, och så begynte de bägge smågubbarna att vrida om hufvudet på honom, så jag trodde meningen var att bringa honom om lifvet, men till min häpnad och ej lilla förskräckelse såg jag, att de endast skröfvo hufvudet af den oformliga kroppen och ställde det på marken bredvid.

Därpå gingo de efter kitteln och stjälpte hela dess innehåll i jättegapet och så satte på hufvudet och skröfvo fast det igen. Där satt nu jättegubben och såg så innerligt nöjd och belåten ut, han klappade sig på magen och hela hans anlete skan af välbehag. Efter en stund ledde de in honom i berget, hvarefter de kommo ut och hämtade kitteln och fiskhåfven.

När gubbarna så ingått, slogs berget igen med en skräll, och en skakning så att en stor sten, som låg där ofvanpå, stor som en halmdös, ramlade ned och kan ses än, där den ligger i sjölaggen. Ja, du må tro´t om du vill, men så va dä i alla fall, sa Ola.

Signaturen ATS, Västerviks Veckoblad, 1 september 1916

114 views

print


image_pdfPDF
(Visited 18 times, 1 visits today)
Please follow and like us:
5.00 avg. rating (99% score) - 1 vote
Moon

Author: Moon

En Dalmas som älskar det paranormala

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.