Färna herrgård

På översta våningen är det någon som stökar ibland. Man kan höra hur någon går omkring, fast ingen människa är i närheten. En tidigare arrendator satt inne på sitt kontor en kväll när han började känna sig olustig.

Efter en stund kom pärmar nerflygandes från hyllan. Men arrendatorn slog näven i bordet och sa att ”här är det jag som bestämmer nu” och då blev det tyst. Men fortfarande kan man höra hur någon rör sig på övervåningen ibland. Det sägs att det är en gammal brukspatron som går igen.

I södra flygeln finns en kusk som ser om gästerna. Han brukar öppna och stänga dörrar som han vill. En gäst som bott i flygeln har berättat att det hade kommit fram en person till sängen och tittat på henne. Sedan hade han gått ut och stängt dörren till rummet. Ett medium som var på besök efter händelsen fick kontakt med kusken. Han ville inte lämna sin flygel och är därför kvar än idag. Men det är inte längre så många som märker av honom.

I ett rum i norra flygeln har hotellgäster blivit ombäddade av någon, eller märkt att någon stått och tittat på dem. Men det är inget elakt spöke. Vi vet inte vem hon är men vi tror att det är en dam som helt enkelt bryr sig om eller är nyfiken på gästerna.

I dammhuset spökar det. Där finns en kvinna som var husfru förr i tiden. Hon hade ansvar för linneförrådet på den tiden. När hennes förråd byggdes om till spa stökade hon och det skedde många saker som vi fortfarande inte kan förklara.

Färna Herrgård byggdes 1776 av Jacob Ramsell. Sitt nuvarande utseende fick Herrgården 1857 på Greve Carl Johan von Hermanssons tid.

32 visningar
Print Friendly, PDF & Email

Lämna ett svar