Peter Kurten – Vampyren från Düsseldorf

Som ung pojke lärde Peter Kurten sig tidigt att våld, lidande och blodsyn gav honom en speciell sorts njutning när han lärde sig att tortera hundar med den lokala hundfångaren. Under tonåren skulle Kurten smyga in i grannens lador för att sticka deras grisar och får. Han stal också ofta saker och satte eld under hela sitt liv.

Även om det var roligt, var det inte alltid tillräckligt. Så småningom gick Kurten vidare till människor. Han njöt av att ibland strypa kvinnor eller attackera slumpmässiga människor på gatan med ett yxslag i bakhuvudet.

Men det var inte förrän en särskilt brutal rad mord i Düsseldorf 1929, som började med upptäckten av ett barn som knivhöggs och sattes i brand, som Kurtens agerande äntligen kom fram.

Han arresterades året därpå och erkände nästan 70 brott under hans livstid, inklusive morden i Düsseldorf.

Detaljerna om att han njöt av att dricka blodet från gurglande sår hos sina offer gav honom rykte som ”Düsseldorfs vampyr”.

Efter hans halshuggning 1931 bevarades Kurtens huvud och skars upp så att hans hjärna kunde studeras i hopp om att hitta någon defekt som förklarar mördarens perversa sadism.

Inget ovanligt hittades.

Peter Kurtens mugshot från hans arresterade i Düsseldorf, 1931

Peter Kurten arbetade på ett gjuteri större delen av sitt liv – du kan fortfarande se ärret på hans hårbotten där en bit järn föll på honom och orsakade huvudvärk i flera år.

Efter hans arrestering 1930 beskrev Kurtens medarbetare honom som fåfäng och sa att han efter jobbet bytte kläder ”försiktigt och eftertänksamt” och spenderade för mycket tid vid spegeln och fixade sitt hår.

Även när han satt i fängelse för tidigare brott erkände Kurten att han ansträngde sig mycket för att behålla sitt snygga och snygga utseende.

En kvinna som hade turen att ha överlevt en attack från Kurten, Margarete Schafe, sa att han förändrades totalt när han slog händerna runt hennes hals, bet henne och drog ut håret i en handfull.

”Han såg ut som djävulen”, sa hon.

Då han visste att han snart skulle arresteras, tillbringade han sin sista frihetsdag med att äta lunch, klippa sig (som man ser i hans mugshot ovan) och vandra runt i parken i några timmar innan han träffade sin fru den eftermiddagen, där hon väntade med polisen i Düsseldorf för att ta honom i förvar.

Efter hans avrättning dissekerades hjärnan på den tyske seriemördaren Peter Kurten – ”Vampyren från Düsseldorf” – och inspekterades för anatomiska anomalier för att förklara hans särskilt grymma och sadistiska beteende. Idag finns hans mumifierade huvud utställt i Wisconsin Dells.

Det avskurna, mumifierade huvudet på Peter Kurten, ”Vampyren i Düsseldorf”

128 visningar
Print Friendly, PDF & Email

Related Posts

Dödsstraff för sex med näcken

 Du ramlade väl inte över några förföriska övernaturliga väsen under den magiska midsommarhelgen? För bara några generationer sedan var det dödsstraff för hångel med bergsrået eller sex…

Print Friendly, PDF & Email

Änglamakerska

Änglamakerska var en kvinna som mot ersättning tog hand om fosterbarn och genom vanvård gjorde dem till ”änglar”, vilket innebar att hon skötte om dem så illa…

Print Friendly, PDF & Email

Sista avrättningen i Gammelstad

LARS-HENRIK BERG från Börjeslandet blev den sista som avrättades i Luleå 1828 Han var bonde, hade ett hett humör, drack mycket sprit och blev mordlysten då han…

Print Friendly, PDF & Email

Avrättningsplatsen på Bureheden

Tre människor miste livet på avrättningsplatsen på Bureheden. Idag finns inga synliga spår efter bödelns verksamhet, men obehaget hänger kvar i luften. Vid avrättningarna samlades folket i…

Print Friendly, PDF & Email

Fallet – Sven Andersson

Sven Andersson, född omkring 1668, död på 1690-talet, var en svensk dräng från Vättle härad i Västergötland som dömdes till döden efter att ha bekänt samlag med…

Print Friendly, PDF & Email

Rackaren – Bödelsknekten

Näst efter bödeln var rackaren den mest illa ansedda personen i samhället. Rackaren, ibland kallad bödelsknekten eller nattmannen, hölls, precis som bödeln, med smutsiga och föraktliga arbetsuppgifter….

Print Friendly, PDF & Email

Lämna ett svar

Contact Us