Hur dokumenterar man en spök eller okänd observation?

Hur dokumenterar man en spök eller okänd observation?

Du är på semester i ett gammalt hotell. Du går ut ur badrummet, och där vid fönstret finns en halvtransparent figur i gamla kläder. Det är ett spöke! Men vad gör du? Vad säger du?

Oväntat möte med spöken och konstiga varelser, utgör några av de bästa bevisen vi har för dessa fenomen. Du kan inte bara lita på ditt minne för att rapportera dessa observationer, dock; Det finns specifika saker du bör göra för att säkerställa att din erfarenhet dokumenteras korrekt. Detta kommer inte bara att hjälpa till med din egen trovärdighet utan även efterföljande utredning.

Stegen nedan är avsedd för människor som oväntat stöter på konstiga fenomen, t.ex. spöken, konstiga varelser, poltergeistiska aktiviteter etc. De är inte utformade för paranormala forskargrupper eller spökjaktgrupper, vilka borde ha egna protokoll för att dokumentera sina undersökningar.

Vad ska man göra?
Dessa steg bör tas så snart efter erfarenheten som möjligt, medan det är helt nytt i ditt sinne.

Få svåra bevis. Om det är möjligt och du har en praktisk kamera, försök att få fotografier. Även om det är med en mobiltelefon kamera, är ett lågupplöst foto bättre än ingen alls. Om du kan få en bild, kommer det att öka trovärdigheten i din berättelse många gånger. Om du har ett fickminne, spela in det du ser som det händer.

Fysiskt bevis. Om det är en varelse, se om du kan få fotografier av fotspår eller andra fysiska bevis som det kan ha kvar. Samla hår eller avföringsprover, om möjligt.

Tid och plats. Skriv ner exakt tid och plats där du såg fenomenet. I så mycket detalj som möjligt kan du notera allt du såg, varje åtgärd. Om du inte hade en kamera, gör ritningar.

Fler detaljer. Notera storlek, form, färg, kön. Hur långt ifrån dig var det? (Mät om du kan.) Hur gick det? Talade det eller gjorde ljud? Såg du dig och reagerade på dig? Vad gjorde det?

Sensoriska detaljer. Var det en distinkt lukt eller doft? Hur fick det dig att känna? Har det påverkat dig fysiskt på något sätt?

Andra vittnen. Om det fanns andra personer med dig som bevittnade händelsen, spela in eller skriv ner deras namn, åldrar, adresser och yrken.

Plats. Observera den exakta geografiska platsen för observationen. Detta är särskilt viktigt om du är ute i vildmarken. Annars registrerar du byggnadens namn, rumsnummer, gata, stad och land.

Miljö. Observera tid på dagen, belysning, väderförhållanden – även om du är inomhus. Var det soligt, starkt upplyst, dimmigt, mulet, mörkt, månbelyst, regnar?

Himla position. Om det var en flygande varelse, var på himlen var det: norr, sydost eller väst? Hur snabbt rör det sig? Uppskatta dess storlek i förhållande till något annat i miljön.

Historia. Har platsen en historia med spökerier, hemsökta aktiviteter eller tidigare observationer av konstiga varelser?

Din historia. Skriv dina berättelser från dina anteckningar, precis som det hände. Berätta det som en historia, men överdriv inte, gör antaganden eller lägg till element för att göra historien mer intressant. Håll fast vid fakta.

Andra berättelser. Om det fanns andra vittnen till evenemanget, skriv deras egna historier. Jämför inte anteckningar med varandra under den tid som du skriver, du vill ha varje historia ur varje persons perspektiv.

Gör en formell rapport. Rapportera all information du har dokumenterat till en respekterad paranormal forskningsgrupp. (Ge inte dem ditt ursprungliga material, ge dem kopior.) Du kan också ge informationen till oss här på myling.se. (mail: mylingparanormal(at).gmail.com)

29 visningar
Print Friendly, PDF & Email

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

DanishEnglishFinnishHindiNorwegianSwedish