Historien om den dödliga Belle Guness

Hennes historia om kaos och mord börjar i en godisaffär. 1886 Chicago var hon en ung fru som drev butiken med sin första make, Mads Sorenson. Född Brynhild Paulsdatter Storset i Selbu, Norge, den 11 november 1859, döpte hon om sig själv ”Belle” när hon immigrerade till USA vid 21 års ålder.

Äktenskap och hårt arbete var tänkt att bana väg för förmögenhet och lycka, men parets butik misslyckades. Otur tycktes vända till lycka när butiken brann ner, och Sorensons fick en försäkringsutbetalning som var tillräckligt stor för att köpa ett hem. Sedan följde en tragedi.

Sorensons hade två barn som dog i deras vård. Diagnosen för båda var akut kolit, en orsak som täcks av familjens livförsäkring. På den tiden väcktes inga misstankar, men eftersom Belle utvecklade ett rykte skulle experter påpeka att kolit har samma symptom som förgiftning: illamående, feber, diarré och smärta i nedre delen av buken och kramper. År 1900 följde herr Sorenson med barnen. I synnerhet dog han en dag där hans två livförsäkringar överlappade, vilket gav sin fru den maximala utbetalningen. Eftersom han hade ett förstorat hjärta antog hans läkare att det var dödsorsaken.

Den döde mannens släktingar anklagade dock änkan Belle Sorrenson för att ha förgiftat sin man för försäkringspengarna. Med misstankar hängande över henne lämnade Belle Illinois,

Det var i La Porte som hon blev Belle Gunness och gifte sig med en annan norskfödd immigrant, Peter Gunness. Denna match varade inte länge. Paret gifte sig den 1 april 1902. Inom en vecka skulle Peters spädbarn från ett tidigare äktenskap mystiskt dö medan de var i Belle vård.

I december var Belle en tvåfaldig änka. Hon hävdade att Peter hade mött en dödlig olycka och halkade på ett sådant sätt att en tung köttkvarn föll ner från en hylla och krossade hans skalle. Misstankarna väcktes inte bara av rättsmedicinaren utan också av skvaller från de lokala skolbarnen. Ett av Bells adoptivbarn, 14-åriga Jennie Olsen, sades ha sagt till en klasskamrat:

”Min mamma dödade min pappa. Hon slog honom med en köttklyv och han dog. Berätta inte för en själ.”

Jennie fördes till rättsmedicin, där hon förnekade denna historia. Sedan gjorde Belle sin sak mot mannen och på något sätt övertygade honom om hennes oskuld. Detta var dåliga nyheter för Jennie. Medan Belle berättade för grannarna att flickan hade gått till en slutskola för unga damer i Los Angeles, skulle den dystra sanningen avslöjas år senare på gårdens grunder.

Ladda ner och läs hela artikeln här PDF 467 KB

46 visningar
Print Friendly, PDF & Email

Lämna ett svar