Den otrevlige prästen

Esbo var på den tiden en kyrkosocken som bestod av tiotals små svenskspråkiga byar. Den här prästen, herr Henrik, var så hård mot bönderna i byarna i kyrkosocknen, att de skrev ett klagobrev till kungen i Sverige. Bland annat klagade de på att prästen krävde mer än han hade rätt till, i form av varor av bönderna.

De klagade också på att Henrik slog folk. Ett konkret exempel på hans svineri var då han hade varit hemma hos Henrik Perinpoija i Bodom och efter att ha ätit där helt sonika kissade i ett matkärl. Som pricken på i:et slog herr Henrik till sist sin värd i ansiktet.

Om de bara blev av med herr Henrik, lovade bönderna i Esbo kungen motsvarande 170 kilogram humle.

År 1561 tvingades han sedan sluta som präst i Esbo kyrkosocken. Om det var brevet eller något annat som var orsaken vet vi inte.

Bönderna i Esbo var under medeltiden mycket välbärgade och visste sitt värde, och att höra av sig till den högsta chefen, alltså gå till kungs, om de hade något att klaga på var inget ovanligt. Vad som hände med herr Henrik efter hans äventyr i Esbo finns det ingen information om. Ingen skulle antagligen känna till historien idag om det inte var för att böndernas brev finns bevarat.

153 views

print


image_pdfPDF
(Visited 21 times, 1 visits today)
Please follow and like us:
5.00 avg. rating (99% score) - 2 votes
Moon

Author: Moon

En Dalmas som älskar det paranormala

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.