Finska arkeologer har upptäckt ett genomarbetat träföremål som visar en orm som kryper eller simmar, visuellt liknar en gammal stav. Radiokolldatering tillskriver fyndet till 2471-2291 f.Kr., det vill säga till den neolitiska eran. Forskare föreslår att artefakten hade en rituell funktion eftersom ormar var utrustade med symbolisk betydelse bland de lokala invånarna.
Den neolitiska tidens kronologiska ram skiljer sig från de närliggande regionerna och täcker perioden mellan 5200 och 1800 f.Kr. när metallbearbetning redan har passerat på Rysslands territorium.
Detta beror dock till stor del på den dåliga arkeologiska studien av regionen, med tanke på att en betydande del av dess territorium är ockuperad av våtmarker. Denna era korrelerar huvudsakligen med det kulturhistoriska samhället av kamkeramik som spred sig över Nordösteuropa under V-III årtusenden f.Kr., som många historiker associerar med de finsk-ugriska stammarna.
Allt du behöver veta om den mystiska 4400-åriga ”ormstaven”
1. Den arkeologiska platsen för Järvensuo 1 upptäcktes av misstag under byggnadsarbetet på 1950 -talet . Storskaliga utgrävningar började dock här först 2019. Platsen har daterats till cirka 4000-4500 f.Kr.
2. Faktum är att den förhistoriska platsen ligger i ett svåråtkomligt våtmark vid sjön Rautajärvi i sydvästra Finland. Träskvatten spelar dock bara i arkeologernas händer.
3. Dess unika anaeroba egenskaper gör det möjligt att på ett tillförlitligt sätt ”bevara” föremål, inklusive ekologiska. Tack vare detta är även artefakter som går tillbaka tusentals år perfekt bevarade.
4. Ett av de första neolitiska fynden som hittades i detta område var en träspad. Därefter hittades ett antal artefakter här, inklusive fiskegrejer, keramik och en träskopa, vars handtag är dekorerat med ett snidat björnhuvud.
5. Satu Koivisto från Åbo universitet och Antti Lahelma från Helsingfors universitet hittade en genomarbetad snidad träpersonal som visar en orm i en torvmossa på cirka 60 centimeters djup under utgrävningar vid den arkeologiska platsen Järvensuo 1 . Forskare föreslår att detta är en gammal ormstab.
6. Artefakten, 535 mm lång och 25-30 mm tjock, huggen av en enda träbit, dess yta var helt färdig, men inte dekorerad med någonting. Figuren är avsmalnande vid halsen och svansen, och kroppen är gjord med två kurvor.
7. Det platta, vinklade huvudet visas i något upphöjt läge med öppen mun. Artefakten är mycket naturalistisk och liknar den vanliga ormen (Natrix natrix) eller den vanliga huggormen (Vipera berus) som glider på gräset eller flyter på vattnet.
8. Radiokolldatering daterade fyndet till 2471-2291 f.Kr.
9. Arkeologer noterar att figuren är unik i stil och karaktär, även om den vagt liknar några fynd från Finland, de baltiska staterna och Ryssland.
10. Forskare tror att det är för tidigt att entydigt tolka denna artefakt, men de tenderar att tillskriva den till den rituella sfären. Detta förstärks av att ormar har en symbolisk betydelse i både finsk-ugrisk och samisk mytologi, där shamaner förmodligen kan förvandlas till dessa reptiler.
