Brita Bååt och Julottan

Sägnen om Brita Bååt är många, men en gång, när hon skulle till julottan, gav hon order om att bli väckt i tid. Under natten vaknade hon dock själv och såg att det lyste genom fönstren i kyrkan. Förargat antog hon, att man hade glömt att väcka henne och skyndade sig för att hinna till gudstjänsten.

På vägen till kyrkan mötte hon spöket av sin sen länge bortgångna, gamla amma, som såg ut att vilja varna henne. Brita fortsatte dock och när hon kom närmare tyckte hon att ljuset i fönstren var konstigt blekgrönt.

Trots onda aningar fortsatte hon till kyrkan, men när hon hade öppnat kyrkdörren, såg hon att det bara satt skelett i bänkraderna, med händerna knäppta. Samtidigt rusade vålnaderna efter hennes båda män emot henne.

Hon försökte fly ur kyrkan, men den ene högg efter henne med sin värja. Han slet dock endast av en flik ur hennes slöja. Denna flik och värjan är fortfarande fastsatta vid hennes vapensköld. Den andre maken kastade en sten efter henne, så att hon svimmade av utanför kyrktrappan. Denna sten, blodstenen, är inmurad i kyrkoväggen. Brita hittades på morgonen, men tre dagar senare var hon död.

153 visningar
Print Friendly, PDF & Email

Lämna ett svar