Bockstensmannen blev mördad

Det finns många teorier om hur Bockstensmannen dog. Historikern Dick Harrisson tror att han blev mördad av en grupp som blivit ålagda dådet i uppdrag av allmänheten i trakten. Ingen vet hur Bockstensmannen dog. Men på frågorna om när och var finns det svar: han begravdes i Bockstensmossen och dog enligt de senaste forskningsrönen mellan år 1350 och 1370.

Dick Harrisson vet i alla fall vad han tror om Bockstensmannens död. Han tror att det rörde sig om ett mord. Dick Harrisson tror att Bockstensmannen var en välbärgad bonde som var fruktad av lokalbefolkningen. Bockstensmannen hittades nämligen begravd med ansiktet nedåt, björkpålar genom kläderna och en ekpåle rakt genom hjärtat. Det begravningssättet är enligt Dick Harrisson ett klassiskt sätt att hindra folk från att gå igen efter döden, vilket man trodde att onda människor gjorde.

Enligt Dick Harrissons egen teori mördades alltså Bockstensmannen av folk i trakten och lades sedan i sin anmärkningsvärda position i jorden för att hindras från att gå igen. Mordet, eller framförallt begravningen, kan inte ha genomförts av en person, tror Dick Harrisson. Det kräver lite för mycket styrka för att sätta ekpålen på plats.

– Jag föreställer mig att det är en grupp människor, som kanske har fått någon sorts informellt uppdrag att nu tar vi kål på honom, säger han.

65 visningar
Print Friendly, PDF & Email

Lämna ett svar