Herr Blåsman och Hin Håle

Namn på djävulen: den klene, den lede, den svarte, den onde, skam, satan, fân, horn-Per, horngôbben, djävulen, hin, hin-one. ”Den klene” skulle ta Blåsman. Blåsman blev så illa sjuk, så han kände på sig att han skulle till att dö.

Då bad han att de skulle gå efter en god vän till honom. När han kom dit, så bad Blåsman, att han skulle ta å sprätta ur knäremmen på vänsta byxan (han hade korta byxor), så skulle han hacka den så fin han kunde. När det var gjort, tog Blåsman allt samman i näven å kastade det i munnen å sväljde ned det. ”Han trodde att han skulle ta mig, men nu gick han bet”, sade Blåsman.

Det var flera gånger som den lede kom å skulle ta honom. Men Blåsman kom undan honom. Han visade sig som en grann herrkarl, svart hund, fågel. När de söp å slogs, så var han med å skulle ta reda på den som de slog ihjäl. När inte han kunde hinna själv, så hade han ”smådjävlar” som han skickade.

Baklänges skulle en inte gå å inte sno tummarna om varandra. Den klene skrattade å hade roligt. Vissla skulle en inte få göra för det gjorde den klene. ”Lusifar” for ner från himmel – å tog en hel hop med sig. Det blev onda andar som kom å —– [?] på jorden.

R.Nilsson, Dalby, Älvdalen 1894

271 views

print


image_pdfPDF
(Visited 19 times, 1 visits today)
Please follow and like us:
error
5.00 avg. rating (99% score) - 1 vote
Moon

Author: Moon

En Dalmas som älskar det paranormala

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.