Bjäran

I min ungdom var det sed att hemmadöttrar och pigor bjödo en eller ett par väninnor en vecka med spinnrocken. Nu var det en äldre dam som hade ryckte om sig att hon hade “Bjäran” vars piga inbjudit ett par andra töser. Även var det vanligt att ortens pojkar infann sig på söndagskvällen för att glo på och stifta bekantskap med flickorna vilket fortgick även sedan de gått i säng.

Därvid hände ofta att kärlekens gudinna sammanförde ett par unga tu att dela nattläger. Jag hade gott öga till en av de inbjudna, och sedan jag var övertygad att alla andra gått sin väg och jag krupit i flickans bädd började klamra och låta i kammardörren, och som jag säkert visste att ingen manlig individ mer än jag fanns i huset, väcktes tanken på “Bjäran”.

Jag rusade upp ett par steg till dörren. Stötte upp den och såg mig omkring, men farstun var tom. Fullmånen sken från klar himmel rätt in genom fönstret så jag sett om en råtta rört sig där. Jag lade mig åter, men om några ögonblick hördes samma klamrade och låtande som nyss förut. Jag blev arg, rusade ånyo upp och ut i farstun men nej, den var tom, varvid jag utbrast: “Jag tror f-an går lös här i huset”. Sedan var det tyst. Flickan, eljest mycket språksam låg moltyst, och som hon var nära släkting till den gamla damen blygdes jag diskutera med henne om fenomenet.

Jag har alltid varit förbent radikal gentemot allt vad skrock heter, men måste erkänna att detta fall var besynnerligt. Historien är enkel, men har framför många andra den fördelen att den är sann.

J. N 1925

215 views

print


image_pdfPDF
(Visited 18 times, 1 visits today)
Please follow and like us:
5.00 avg. rating (99% score) - 1 vote
Moon

Author: Moon

En Dalmas som älskar det paranormala

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.