Mysteriet om Belle Gunness död

Snart spred sig nyheterna om den hemska upptäckten över hela landet. Amerikanska tidningar märkte Belle Gunness som ”Black Widow”, ”Hell’s Belle”, ”Indiana Ogress” och ”Mistress of the Castle of Death”. Journalister beskrev hennes hem som en ”skräckgård” och en ”dödsträdgård”.

Utredare söker fler kroppar på Belle Gunness gård efter de första upptäckten 1908

Nyfikna åskådare strömmade till La Porte, eftersom det blev en lokal – och nationell – attraktion, till den grad att säljare enligt uppgift sålde glass, popcorn, tårta och något som kallades ”Gunness Stew” till besökare.

Samtidigt kämpade myndigheterna för att avgöra om det huvudlösa liket som de hittat i den brända bondgården tillhörde Gunness. Även om polisen hittade tänder bland ruinerna var det fortfarande en viss debatt om de tillhörde Gunness eller inte .

Märkligt nog tycktes själva liket vara för litet för att vara hennes. Även DNA -test som gjordes decennier senare – från kuvert som Gunness slickade – kunde inte definitivt svara på om hon hade dött i branden.

Till slut anklagades Ray Lamphere för mordbrand – men inte mord.

”Jag vet ingenting om” brottets hus ”, som de kallar det,” sa han när han tillfrågades om Gunness mord. ”Visst, jag arbetade för fru Gunness en tid, men jag såg inte henne döda någon och jag visste inte att hon hade dödat någon.”

Men på sin dödsbädd ändrade Lamphere sin utsaga. Han erkände för en medfånge att han och Gunness hade dödat 42 män tillsammans. Hon skulle förgifta deras kaffe, slå in huvudet, skära upp deras kroppar och lägga dem i säckar, förklarade han. Sedan, ”planterade jag.”

Lamphere hamnade i fängelse på grund av hans koppling till Gunness – och branden på hennes gård. Men orsakade Lamphere egentligen branden? Och dog Gunness verkligen i bondgårdskatastrofen? År efter Gunness förmodade bortgång uppstod rykten om att hon kan ha icensatt sin egen död för att undvika eventuell fångst. Eller kanske ville hon helt enkelt vara fri att döda igen.

På riktigt, 1931, greps en kvinna vid namn Esther Carlson i Los Angeles för att ha förgiftat en norsk-amerikansk man och försökt stjäla hans pengar. Hon dog av tuberkulos i väntan på rättegång. Men många kunde inte låta bli att märka att hon hade en slående likhet med Gunness – och till och med hade ett fotografi av barn som liknade Gunness barn mycket.

Det förblir obekräftat när – och var – Gunness faktiskt dog.

44 visningar
Print Friendly, PDF & Email

Lämna ett svar