Tillverkning av baran

När man gjorde baran, skulle man ha nio sorters olikfärgat garn och nio sorters lövträd. Man skulle tillverka den i en bastu i tre torsdagsnätter å rad. Den sista av dessa nätter skulle man, innan man släppte iväg baran, ha tre droppar blod från sitt vänstra lillfinger i detta garn och dessa lövträdsdelar, vilket gjordes i ett nystans gestalt.

Strax innan baran släpptes iväg ut i det fria, skulle följande formel läsas: på jola ska du rinnä å i hällvetä ska jag brinna, å gås å flötär ska du dra” På jorden skall du rinna, och i helvetet skall jag brinna, och smör och grädde skall du draga (till huset). Då kunde man vara säker på att detta nystan gjorde stora tjänster åt sin ägare.

Det drog både smör och mjölk och ett som annat till den gården. När man skulle bränna den gulaktiga massa, som växer på stubbar etc. kallad baradinnje, skulle man ställa till i en korsväg. Då fick man se barans ägare.

Ett konkret exempel: För omkring 100 år sedan höll man en gång på att bygga ett hus (av timmer) i Ångebyn. Just vid själva bygget finno karlarna en gång se ganska mycket baradinnje. Då beslöto de som byggde huset, att de en kväll skulle bränna denna baradinnje för att om möjligt få se barans ägare.

De gingo till en korsväg och brände upp denna mystiska dynga. Efter en kort stund kom det en gumma, som hette Kristina, och hon sprang allt vad hon orkade. Hon höll på att koka sin kvällsgröt, varför hon hade grötkräklan i högsta hugg. Gumman sprang rakt över elden. Det var förstås barans ägare, som visade sig.

125 views

print


image_pdfPDF
(Visited 10 times, 1 visits today)
Please follow and like us:
5.00 avg. rating (99% score) - 1 vote
Moon

Author: Moon

En Dalmas som älskar det paranormala

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.