VILLA BEYLON

En man sägs vandra kring vackra Villa Beylon i Ulriksdals slottspark. En död, yxbeväpnad man med ont i sinnet. Ulriksdals slottspark är fylld av 17- och 1800-talshus med pittoreska och romantiserande namn som Skogshyddan, Svalkan och Skuggan. Bland skogsbackar och alléer ligger de strödda med sina burspråk, verandor och snickarglädje skvallrande om en gången tids smak, en många längtar tillbaka till trots att de aldrig upplevt den, och det är nog fler än en flanör som avundsjukt betraktat de inbjudande guldgula ljusen bakom spröjsade fönster.

Strax väster om Ulriksdals slottsteater ligger en herrgårdsliknande byggnad i rosa puts och vita knutar. Villa Beylon är en jättelik napoleonbakelse i sten och trä serverad på parkens stora fat. Den äldsta byggnaden här tros ha uppförts någon gång mellan 1660-talet och början av 1700-talet, noggrannare än så är inte vetskapen. Här var då fasaneri, men den man som gett huset sitt namn, schweizaren Jean Beylon, skulle inte dyka upp förrän 1772 då han efter Gustav III:s statskupp fick egendomen som tack för icke nämnda men tydligt uppskattade tjänster i samband med statsomvälvningen.

Det dåvarande huset var en betydligt enklare skapelse, som av en besökande hovfunktionär lite spefullt kallades träkoja. Jean Beylon var en märklig man och en typisk produkt av det intrigerande 1700-talet. Officiellt var han lektör åt änkedrottning Lovisa Ulrika, vilken svåra befattning innebar att han idkade högläsning för henne om kvällarna, men samtidigt var det honom man vände sig till om man ville få audiens vid hovet, något attraktivt statligt jobb eller kanske bara löneförhöjning eller en orden. Under den tid Gustav III och hans mamma inte talade med varandra lär det bara varit Jean Beylon som kunnat förmedla kontakten mellan de tjurande kungligheterna.

Nuvarande Villa Beylon, som inom parentes sagt Jean Beylon aldrig satt sin fot i, uppfördes av tullverkets överdirektör Mathias Strübing och stod klar 1804, tjugofem år efter Beylons död. Här var under lång tid ståthållarbostad, och många är de som passerat Villa Beylons gemak. Idag är huset privatbostad, lite i skymundan bakom teatern och forna krogen Ottilielund, men åtskilliga förbipasserande har kastat förstulna blickar mot det vackra rosa huset, undrande vad som döljer sig bakom dess höga fönster.

Det ser idylliskt ut, men allt är inte riktigt vad det verkar i Ulriksdals slottsområde där både Confidencen och Väntorp sägs vara hemsökta. Om Villa Beylon berättas om otrevliga skuggor som stryker kring huset och dess park, om hotfulla dimgestalter med uppsåt man helst inte funderar över.

En kvinna står en eftermiddag och väntar på bussen vid hållplats Ulriksdals Värdshus alldeles intill Villa Beylons grindstolpar. Ur skogen kommer en man med egendomligt gammaldags kläder. Hon beskriver honom som lång och atletisk och klädd i en lång mörk kavaj. I handen har han en yxa, och stirrar hätskt på den väntande kvinnan som av förklarliga skäl inte känner sig helt väl till mods i det otrevliga sällskapet.

Han sätter kurs rätt mot henne endast för att försvinna mitt framför hennes ögon, och kvar blir bara en hotfull känsla av att vara iakttagen, som om han fanns där ändå men utan kroppslig form. Nästa gång hon ser honom är på stigen mitt emot uppfarten till Villa Beylon. Hon är ute och går med sin hund när den börjar gnälla, och till sin fasa får hon åter syn på den hatiske yxbeväpnade mannen.

Han går med långa kliv mot dem, och hon lyfter förskräckt upp hunden i famnen. Sekunden efteråt är mannen försvunnen, men hon hinner knappt andas ut innan hon hör ett ljud bakom sin rygg och när hon vänder sig om stirrar hon rätt in i de svarta ögonen. Det är knappast förvånande att hon springer.

Vid ett annat tillfälle sitter hon på bussen och ser honom komma från Villa Beylon, liksom förut med yxa i handen. Bussen har redan satt sig i rörelse och säker på att vara utom räckhåll för den okände tänker hon en hel del fula tankar om honom, en sak hon erkänner att hon aldrig skulle vågat om de befunnit sig öga mot öga.

Sekunden därpå dunkar det upprepade gånger hårt på bussens bakruta och ett ansikte pressas mot glaset, ett dött ansikte hon alltför väl känner igen. Det hela varar bara några sekunder, men är nog för att göra henne rädd lång tid därefter. Även andra lär ha sett honom, oftast gående från Villa Beylon bort mot slottet, alltid fientlig, och lämnande samma hotfulla atmosfär av skräck efter sig. Vem han var i livet är det ingen som vet, få vill möta honom efter döden.

141 views

print


image_pdfPDF
(Visited 18 times, 1 visits today)
Please follow and like us:
0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes
Moon

Author: Moon

En Dalmas som älskar det paranormala

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.