Teleborgs slott

Grevinnan Ulla Bonde var den som sist bodde på Teleborgs slott medan det ännu var i privat ägo. År 1964 sålde familjen Bonde godset till Växjö kommun. Grevinnan hann dock bo på slottet periodvis under många år, ofta själv men aldrig ensam. Hennes vakthund fanns alltid där, vakande över huset. Vakade gjorde också trollen Tulle och Tjita.

Inga spöken på slottet
Efter att slottet såldes bodde Ulla Bonde i en modern våning i Stockholm, där hon levde fram till sin bortgång drygt 90 år gammal. I ett av våra samtal om tiden på Teleborg frågade jag henne om hon trodde på spöken. Ulla Bonde svarade utan eftertanke:

– Nej, spöken tror jag inte på, trots att jag har personer i familjen som går igen på olika slott ätten Bonde ägt, däribland Trolleholm och Säfstaholm. Min pappa var till exempel van vid spöken från uppväxttiden på Trolleholm. Men jag har aldrig direkt trott på spöken. Däremot tror jag på troll.

Märkliga upplevelser i salarna
Under åren på Teleborg kom grevinnan Bonde att uppleva märkliga ting. På kvällarna när hon satt och läste i skenet av en lampa i någon av salarna hördes ljud genom slottet, trots att ingen var där. Vakthunden hörde också ljuden. Ljud av steg, och dörrar som öppnades.

– Vi brukade då gå en runda genom rummen för att se så det inte var någon annan än trollen. Men trots ljuden fanns aldrig någon där.

Ulla Bonde berättade att få människor känner av trollen. Men bara för att alla inte förnimmer deras närhet innebär inte det att Tulle och Tjita inte existerar:

– Det är mycket vi inte vet någonting om, men som finns ändå.
Vilka är trollen? Grevinnan berättar att trollen bodde i berget som slottet ligger på redan när huset byggdes mellan åren 1897 och 1900.

– De var missnöjda med att bli störda av slottsbygget. Författaren och överståthållaren Torsten Nortin berättade för mig en gång att de lät sig göra märkbara redan då. Nortin studerade vid denna tidpunkt i Växjö och fick höra många historier om Tulle och Tjita och slottsbygget från de gamla i bygden.

Trivsamt med två troll i slottet
Trots trollens närvaro på slottet såg Ulla Bonde aldrig dem. Hon kände bara deras närhet, men upplevde det aldrig som något problem att bo med två troll.

– Jag hade inga ledsamheter av dem. Tvärtom. De tog vara på mig, gav mig trygghet. Med trollen som sällskap kändes det stora stenhuset bebott och trivsamt.
Grevinnan försäkrade:

– Ingen anledning att vara rädd att för Tulle och Tjita. De vakar bara över slottet.

562 views

print


image_pdfPDF
(Visited 86 times, 1 visits today)
Please follow and like us:
error
0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes
Moon

Author: Moon

En Dalmas som älskar det paranormala

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.