Torpa Stenhus

Byggnaden byggdes redan på 1400-talet som försvarsborg mot danskarna. Det ståtliga stenhuset är idag en av de bäst bevarade medeltidsbyggnaderna i hela landet. Med en sådan lång historia är det självklart att Torpa stenhus omgärdas av berättelser från förr. Det var bland annat här som Gustav Vasa fann sin tredje hustru, Katarina Stenbock. Hon var blott 17 år vid vigseln 1552 i Vadstena klosterkyrka. Kyrkan motsatte sig bröllopet eftersom Katarina var släkt med Gustav Vasas bortgånga exhustru. Men vigseln genomfördes ändå och Katarina blev drottning och senare änkedrottning under lång tid. Gustav Vasa var 56 år när han tog Katarina till hustru.

En annan händelse på Torpa stenhus är mer höljd i dunkel. Det sägs att en riddare av ätten som huserade på Torpa hade två döttrar. Storasystern var just hemkommen från Danmark och berättade vid återkomsten om att pesten just brutit ut i grannlandet. Fadern blir livrädd, Pesten var fruktad och smittsam. Mitt natten hämtas storasystern av fadern och förs till ett avlägset rum i slottet. Här väntar redan fyra andra män, utrustade med tegel och murarredskap. Flickan beordras att sätta sig på en stol inne i rummet och männen börjar sedan att mura igen dörren. Sten för sten bönerna hjälper inte.

Fadern har bestämt sig för att pesten inte skall ges en chans att få fäste på slottet. Flickan muras in i rummet och efter några dagar hörs inte längre några ljud bakom tegelväggen. Ingen vet dock om sägnen är sann. Men faktum kvarstår än idag står muren framför dörren…

Slottsspöken

Grå frun
Grå frun sägs ha varit en dotter till en av borgens herrar för länge sedan. Hon skall ha blivit förälskad i en av fångarna som fadern tagit med hem från Danmark. När fadern fick veta detta dödade han fången varvid dottern blev sjuk av sorg och dog inom kort. Hon har därefter inte fått någon ro utan irrar nu omkring i slottets salar.

De vita hästarna
Varje gång en ägare till Torpa är nära sin egen bortgång sägs personen se fyra vita hästar som drar en ståtlig vagn. De drar vagnen fram till stenhuset där de stannar en stund, varefter de långsamt kör bort igen.

Den inmurade flickan
Långt tillbaka i tiden bodde en riddare på Torpa. Denne hade två döttrar, varav den ena varit på en resa till Danmark. När hon kom hem därifrån berättade hon att pesten brutit ut i Danmark. Fadern lät då mura in henne levande i ett rum för att förhindra att pesten spred sig. Flickan sägs inte ha fått någon ro utan spökar i slottet.

Lille Gustav Stenbock
Gustaf Otto Stenbocks förstfödde son som under tragistka omständigheter drunknade i brunnen bara tre år gammal. Sedan dess vandrar denna lille pojke i Torpa Stenhus stora salar. Många besökare, framförallt damer påstår sig se en liten blek pojke i gammaldags kläder.

Greve Gustaf Otto Stenbock
Även Gustavs far lär spöka i slottet. I Kungssalen finns ett stort porträtt av greven. Om man ställer sig under detta porträtt vid midnatt och ropar på den honom skall enligt sägen slottet börja skaka så våldsamt att ingen kan stå upprätt ” Alla skola falla till golvet”

FAKTA

Det medeltida Torpa
Det första Stenhuset uppfördes omkring år 1470 av riksrådet Arvid Knutsson. De förmögna nya borgherrarna hade ekonomiska intressen i handel med boskap och livsmedel genom Ätrans och Viskans dalgångar. I ett pergamentbrev daterat Vadstena 9/2 1513 omtalas Stenhuset uppå Torpa gård, den äldsta arkivaliska uppgiften som finns att tillgå. Slutet av 1400-talet var också en orolig tid. Förutom de ständiga danska krigshoten ägde flera bondeuppror rum i bygden. Den medeltida byggnaden på Torpa fungerade både som försvars och handelsborg.

Renässansslottet
På 1500-talet beboddes Torpa av riksrådet Gustav Olofsson Stenbock. Genom sin hustru, Brita Eriksdotter Leijonhufvud var han svåger med den dåvarande kungen Gustav Vasa. År 1552 när kungen blivit änkling för andra gången blev denne efter ett besök på Torpa blixtförälskad i den blott 16 år gamla Katarina Stenbock , dotter till Gustav Olofsson och Brita Leijonhufvud. Katarina kom att bli kungens tredje och sista gemål. Under 1500-talets senare del gjordes det också en omfattande tillbyggnad och modernisering av slottet. Bland annat byggdes det en fjärde våning, trapptornet tillkom, taken höjdes och salarna dekorerades med vackra målningar.

1600-talet
1600-talets första hälft representerar glansperioden i Torpas historia. Den nya stormaktstiden kommer sedan med krav på komfort och elegans. Den dåvarande slottsherren Gustav Otto Stenbock brydde sig inte om att förändra det gamla slottet, utan löste sin bostadsfråga genom att uppföra ett helt nytt hus av timmer. Slottet användes nu endast i representationssyfte. De sista inredningsarbeten som gjordes i Torpa Stenhus var i slottskapellet. Detta skedde efter Gustav Otto Stenbocks död, då hans hustru Christina Katarina de la Gardie lät uppföra ett kapell i karolinsk barockstil. Kapellet stod klart att invigas år 1699.

Slottet under senare århundranden
Från den Stenbockska ätten övergick Torpa år 1765 genom arv till ätten Sjöblad och därefter, år 1787 till ätten Sparre. År 1927 tillföll gården Ebba Marianne Charlotte Storckenfelt, gift med kammarherren Fritz Adolf Zethelius. Det är deras sonson Pehr Zethelius som äger och driver Torpa gård idag. 1900-2000-talet har varit en återställandets tid där familjen Zethelius och framförallt Pehr har lagt ner stor omsorg och stora kostnader på att vårda och återställa slottet och dess omgivningar.

241 views

print


image_pdfPDF
(Visited 23 times, 1 visits today)
Please follow and like us:
5.00 avg. rating (99% score) - 1 vote
Moon

Author: Moon

En Dalmas som älskar det paranormala

2 thoughts on “Torpa Stenhus

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.