19 hemsökta hotell och herrgårdar i Sverige

1. Örenäs Slott, Glumslöv
Godsägaren Valdorf von Dürendorff dog i en duell nära sitt slott i norra Tyskland. Där spökade han i några hundra år, men i början av 1900-talet råkade han kliva ner i en koffert, råkade ut för storm på Östersjön och hamnade så småningom på Örenäs slott. Nu lär han hålla till på tredje våningen i slottet.

2. Vadstena Klosterhotell, Vadstena
I klostrets huvudbyggnad både tänds och släcks lampor lite hursomhelst utan någon synbar anledning och många gäster som försökt låsa upp sina dörrar har upplevt att det är någon som håller emot på insidan av rummet.

I en av hotellets byggnader, som varit Hospice (under medeltiden namn för ett gästhem som drevs av ett kloster), finns en dam som söker sällskap på nätterna. Hon är vänlig och sällskaplig, pratar mycket och har för vana att sätta sig på sängkanten. Hon brukar vara lite ledsen men annars inte till mycket besvär.

3. Noors slott, Knivsta
Självaste Karl XII har spökat på Noors slott. Nobelpristagaren Verner von Heidenstam fick besök av honom just här när han skrev på det sista kapitlet i boken “Karolinerna” 1898. “Hans ansikte var vitt som gips. Handskarna var vita. Vålnaden satte sig i en stol med värjan över knät” skrev författaren själv. På biljardbordet inne i huset rullar kloten av sig själva och dörrar slår oförklarligt igen.

noorsslott.se

4. Grand Hotel, Lysekil
Här händer det underliga grejer. Lampor tänds och släcks av sig själva och gäster har vittnat om nattliga besök, då en lång man klädd i svart rock kommit in i hotellrummet. Alldeles särskilt spöklikt kan det vara i närheten av rum 302.

5. Slussens pensionat, Henån
Alfrida Andersson, som var med och startade pensionatet på 1930-talet, vill inte riktigt släppa taget om verksamheten. När det är mycket att göra kan det vara ett väldigt liv i köket. Kaffekoppar och kannor åker i golvet och besticken rasslar.

6. Hotell Stenkullen (utanför Norrköping)
Stenkullen byggdes i mitten av 1800-talet åt snusfabrikör Erik Swartz som en exklusiv sommarbostad dit kungar och prinsessor kom på besök.

Hotellet har sitt eget spöke, en lång, mörkklädd skepnad som tittar till alla gäster som tar in på hotellet. Ryktet har bland annat fått tv-programmet “Det okända” att gå på spökjakt här.

7. Krusenberg herrgård (nära Uppsala)
Här är den bästa platsen i den rosa matsalen är alltid reserverad för Vita Frun. Om någon gäst tar hennes plats frågar personalen om hon eller han verkligen vill sitta i knät på ett spöke. De flesta flyttar på sig.

Vem hon är vet man inte, kanske en kokerska som arbetat på herrgården. Hon ger sig till känna genom att sätta ljuskronan i gungning och slamra med bestick.

8. Häckeberga slott, Genarp
Det sägs att slottsägaren på 1300-talet, Helge, halshöggs av danskar och att hans vålnad nu irrar omkring med huvudet fastbundet på kroppen. Dessutom lär hans hustru spöka i en skogstjärn intill slottet.

9. Näsby slott, Täby
Dora och Carl Robert Lamm på Näsby slott var hängivna konstsamlare. Dora verkar fortfarande ha koll på vad som händer på slottet. Då en lokal konstnär skulle hänga upp en tavla knuffades hon ner från stegen. Konsten föll tydligen inte Dora i smaken.

10. Grand Hotel, Helsingborg
Den översta femte våningen (särskilt rum 585) sägs vara plågad av ett spöke. En älskarinnas vålnad från 1920-talet, när hotellet byggdes, går runt och skrämmer livet ur folk.

11. Södertuna slott, Gnesta
Älskarinnan till en av de forna ägarna spökar i ett av rummen på slottet. Hon fick aldrig vistas utanför sitt rum och fortfarande är hon inlåst där. Numera visar hon sig främst för ensamma män.

12. Åkerblads Hotell & Gästgiveri, Tällberg
Här spökar den snälla Nanny, som med sitt gråsvarta hår och den gråa koftan omsvept runt kroppen setts i hotellets matsalar, och som ibland hörts gunga i sin gamla gungstol.

13. Hotel Helgeand, Visby
Ligger inrymt i ett gammalt nunnekloster från 1600-talet som på den tiden användes som sjukhus. Hotellet ett eget spöke vid namn Martin som ibland visar sig för gästerna.

14. Wiks slott, Uppsala
En jättelik kvinnogestalt brukar visa sig i slottsparken med fotsid kappa och en trekantig hatt på huvudet. Det sägs också att gamla fru Ramborg som bott där synts om nätterna.

15. Spökprästgården, Borgvattnet
Den gamla prästgården sägs krylla av andeväsen och andra osaliga andar.

16. Bålsta Gästgivaregård, Bålsta
Tidigare ålderdomshem. Pensionärerna som bodde där och dog spökar nu på gården.

balstagastis.se

17. Grand Hotell, Strömsund
Tv-apparater slår på av sig själva och lampor släcks och tänds.

18. Stadshotellet, Åmål
Här går en städerska igen i matsalen och petar på saker och stökar till.

amalsstadshotell.se

19. Trollenäs Slott, mellan Sjöbo och Ystad
På detta 1500-talsslott sägs ätten Trolles stamfar Gunnar Gröpe (som levde på 900-talet) spöka i form av en stor svart hund med lysande ögon som oftast visar sig nere i källaren.

 

213 views

print


image_pdfPDF
(Visited 27 times, 1 visits today)
Please follow and like us:
error
5.00 avg. rating (99% score) - 1 vote
Moon

Author: Moon

En Dalmas som älskar det paranormala

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.