Myling Paranormal

Att skydda sig mot maran

folktroDet finns många sätt att skydda sig mot maran. För det första skulle man inte lägga sig proppmätt, det kunde locka till sig maran. Ett vanligt och enkelt skydd var att ställa hästskor under sängen med hälarna mot golvet. Ett annat var att ställa träskor med tårna mot sängen som skydd. Tanken var att maran inte kunde komma upp i sängen eftersom hon var tvungen att gå i skorna först.

Read More

Stalo och Kauras

sagnerStalo var en ond och grym jätte som bodde uppe i fjällen och samlade rikedomar till sig och sin familj. Det gjorde han på så sätt att alla samer måste lägga ett par renstekar eller renostar på det altare han byggt åt sig. Annars fick de inte fiska i fjällsjön nedanför hans fjäll. Gjorde de inte som han ville, bestraffade han dem med att döda deras renar genom att sända vargarna på dem.

Read More

Stillgruvans väsen

Still GruvanSett från vårt avstånd låg vidskepelsen och vantron som en dimma över fädernas tidevarv. Överallt stötte människorna på hemlighetsfulla, ofattbara förhållanden i sin egen tillvaro och i den omgivande naturen, underliga saker som likafullt var verkliga och påtagbara. Deras tankevärld kretsade kring kända eller endast tänkta fenomen. Varslet rået, gruvjungfrun, gruvgubben, ja framförallt just gruvornas hemlighetsfulla väsen, allt detta var för dem levande realiteter. Dessa fördolda makter följde människornas göranden i kallsinnigt liknöje, beskäftig tjänstaktighet eller missunsam fientlighet. 

Read More

Gruvfrun i Dannemora Gruvan

GruvfrunI Dannemora gruvor, där malm bröts redan på 1300-talet eller ännu tidigare, härskade en gruvfru. Hon hade boskap som tog gestalt av till exempel grodor eller råttor. Det gick därför inte för sig att döda djur i gruvan för då förargade man gruvfrun som kunde ställa till ett elände för en. Men hon kunde också vara på gott humör och varna för ras eller visa på fyndigheter.

Read More

Jöns och rikedomen

sagnerDet här är berättelsen om Jöns Lindman i Harg och hans genialitet. Men också om hans vishet.På 1720-talet, några år efter rysshärjningarna,kom han som ung pojke vandrande genom nedbrända byar och på Bruksgatan i Harg träffade han dåvarande bruksherren Stenbock som tog sig tid att prata med den unge mannen.Han rådde honom att ta sig till Stockholm, utbilda sig till smed och sedan återvända.

Read More

Zombierädsla under medeltiden

ZombierädslaFynd av kvarlevor från medeltiden visar att engelsmän utsatte döda kroppar för grovt våld för att hindra de döda från att gå igen. Under utgrävningarna av den medeltida byn Wharram Percy fann arkeologer mänskliga kvarlevor med märkliga märken. Därför har de nu undersökt benen närmare. Forskare från The Historic England och University of Southhampton säger nu att märkena avslöjar att förfäderna under medeltiden var livrädda för ”levande döda”.

Read More

Navigering

[0] Forum

Gå till fullversion