Sidor: 1 2 [3] 4 5

30 sep 2015 - Slagsmål mellan gastar

Slagsmål mellan gastarEn skräddare var en kväll på väg hem efter att ha utfört arbete på en gård. När han passerade genom Björkeryd kom han till ett ställe där han hade hört att två bönder i forna tider blivit sådana ovänner att de slutligen slagit ihjäl varandra. Plötsligt fick han höra ett fasligt oväsen och ut ur kvällsmörkret kom två gastar farande. De slogs med varandra så benknotorna yrde och skräddaren förstod att de var de två bönderna som efter döden fortsatte sitt vansinniga stridande natt ut och natt in...

Read More

28 sep 2015 - Fru Graver

Fru GraverFru Graver var nu Rodgas självskrivna härskarinna och sägnerna om henne är många. Vad som är sanning och vad som är folkfantasi är svårt att säga. Vi låter i alla fall hennes dotterdotterdotter, författarinnan Aurora Ljungstedt beskriva henne: "... en sträng och stolt fru, det fanns inte en själ som inte slog ned blicken inför hennes mörka, hotfulla ögon. Visst förde hon en sträng, men också lysande regering."

Read More

Sägner om spökriddaren i sköldingeEn kyrkoherde med namnet Erik Andreas Rogstadius kom till pastoratet i Sköldinge år 1630. Han hade en son från ett tidigare äktenskap, som hans nya fru tyckte så illa om att hon beslöt att döda honom. En söndag när kyrkoherden predikade, tog hon hjälp av en stalldräng på gården och slog ihjäl sonen, sedan begravde de honom i källaren. För att vilseleda folket i byn lät de släppa ut en häst ur stallet för att de skulle tro att pojken rymt.

Read More

14 sep 2015 - Mystiken i Mikkola

SägnerI Röjden står mystiken tätare än granskogen, och allra tätast står den runt korset i marken vid Mikkola. Dit kommer varje år mängder av turister, som alla står lika frågande. Det är två grävda (?) fördjupningar i marken, som skär varandra på mitten, som bildar korset. Längd såväl som bredd är omkring två meter och djupet cirka fem centimeter. Korset har funnits där åtminstone sedan mitten av 1800-talet, men någon mer exakt ålder vet ingen. Vad som gör korset så unikt är, att inget växer i dess fördjupningar, trots att gräset växer runt kanterna. Löv och barr som fallit under årens lopp har inte fyllt igen korset och bildat ny mylla, utan det har legat opåverkat genom åren.

Read More

14 sep 2015 - Ben-Halvar

SägnerEn gång hade Halvar förlorat sin pipa under en jaktfärd. Han låg i en koja och sörjde sin förlust, inbiten tobaksrökare som han var. Flera gånger hade han gått fram och tillbaka på en myr och letat efter sin pipa och han var sorgsen till sinnes, då han gav upp letandet. Då hade ett grannt fruntimmer helt plötsligt uppenbarat sig i kojdörren och erbjudit sig Ben-Haven sina tjänster.

Read More

10 sep 2015 - Källa ödekyrka

Källa ödekyrkaFrån början en hednisk offerkälla som dyrkats av de som vallfärdade hit för att få bot av källrået. Källan sägs ha blivit igenfylld av "säkerhetsskäl" då kristendomen började få grepp om norden, den återupptäcktes 1960 efter att folk påstås sett ett källrå sittandes i västra hörnet. Källan hade då varit bortglömd i mer än 700 år. I en kamp för att stoppa elaka oknytt och väsen så helgades byggnaden 1166 åt St.Olof. 1888 föll kyrkan in i glömska och den övergavs. Utanför muren på den Norra och Nordvästra sidan begravdes alla orena och självspillningar. Eftersom man inte fick bära dessa genom portarna fanns där en klyvspetta där man tog över dessa. 

Read More

07 sep 2015 - Takstainarn i Lärbro

Sägner och sagorI Lärbro socken på norra Gotland ligger en gård som heter Takstens. På gården finns flera hus från olika tider, och i åtminstone ett av dem är medeltida rester bevarade. På Takstens bodde en gång en storbonde som hette Nils Taksten. Hans gravsten finns i Lärbro kyrka och förutom dödsåret 1274 är en latinsk text inristad på stenen. I texten står bland annat orden "crimina deplora". Dessa ord kan översättas på två olika sätt, antingen med "begråt synderna" eller med "begråt brotten". Tolkar man orden på det senare sättet kan det tyda på att Nils Taksten var en brottsling.

Read More

Artiklar om sägnerIntill gamla Oskarshamnsvägen mellan Forsa och Emsfors ligger en liten hög med gran- eller tallris. Alltid färskt. Så har det varit så länge någon kan minnas. Sägnen för oss tillbaka till en tid av hungersnöd, en tid för vrede och barnamord. Rishögen ligger på den plats där barnen enligt sägnen blev dräpta.

Read More

Artiklar om sägner
Kettil från Repreda i Alseda socken blev vän med en annan hyrdräng, son av Oden, och de båda brukade beöka varandras hem. Under ett av besöken går gubben Oden och lägger sig för att sova. På väggen ser Kettil Odens ask med de tre tre runstavarna; han tar den och gömmer den under sin tröja, och sonen lyckas inte ens med våld att ta den tillbaka...

Read More

Artiklarom SägnerDen äldsta sägnen som lever på folkets läppar omtalar att det fordomtima fanns tvenne konungar funnits på Visingsö, den ene på Borga och den andre på Näsbo. Då oenighet en gång uppkom dem emellan beslöt Näsbokonungen att skifta ön i tvenne hälfter och skilja dem åt genom en djup grav. För detta ändamål vidtalade han trollkarlen Gilbertil i Ölmestads socken på Östgötaandet, vilken åtog sig arbetet och började gräva nära Näsbo, där djupa hålor ännu leda under jorden...

Read More

Sidor: 1 2 [3] 4 5