Sidor: 1 [2] 3 4

05 nov 2015 - VILLA BEYLON

YxmannenEn kvinna står en eftermiddag och väntar på bussen vid hållplats Ulriksdals Värdshus alldeles intill Villa Beylons grindstolpar. Ur skogen kommer en man med egendomligt gammaldags kläder. Hon beskriver honom som lång och atletisk och klädd i en lång mörk kavaj. I handen har han en yxa, och stirrar hätskt på den väntande kvinnan som av förklarliga skäl inte känner sig helt väl till mods i det otrevliga sällskapet. Han sätter kurs rätt mot henne endast för att försvinna mitt framför hennes ögon, och kvar blir bara en hotfull känsla av att vara iakttagen

Read More

09 okt 2015 - Potta Långhaka

Potta LånghakaPotta långhaka var en häxa som ville se andra misslyckas bara det gynnade henne. Det sades att häxan tog oblat från kyrkans nattvard och gav till sina kor och grisar för att de skulle må bra och mjölka mycket bättre än grannarnas, vilket inte var acceptabelt, faktum är att det ansågs som en hänsynlös handling. Potta långhaka kunde trolla och gjorde oftast grannarnas liv till ett helvete. 

Read More

08 okt 2015 - Fredagen den 13

fredag 13eDet finns flera olika teorier varför vi har fredagen den trettonde som en otursdag. Talet 13 betraktas som ett magiskt tal inom folktro och magi. Rädslan för talet 13 går tillbaka till tiden före kristendomen, antika trolldomsböcker visar att talet användes i förbindelse med formler och förbannelser som riktade sig mot underjordiska makter.

Read More

KlockarenEn trollkärring ville ha sina ungar kristligt döpta . De skulle fa evigt liv då trodde hon. Ett troll blir ju eljest inte mer än ett par tusen år? Nåja, prästen i Västra Tollstad var inte ovillig att göra käringen den tjänsten, men för säkerhets skull tog han klockaren med sig. Efter dopakten ställde trollen till med dopfest, och såväl klockaren som prästen söp sig fulla på trollens goda öl. Klockaren, en stor stark karl, hade dåligt ölsinne. Han fick tag i trollens gamla släktklubba och började slå omkring sig. 

Read More

30 sep 2015 - Slagsmål mellan gastar

Slagsmål mellan gastarEn skräddare var en kväll på väg hem efter att ha utfört arbete på en gård. När han passerade genom Björkeryd kom han till ett ställe där han hade hört att två bönder i forna tider blivit sådana ovänner att de slutligen slagit ihjäl varandra. Plötsligt fick han höra ett fasligt oväsen och ut ur kvällsmörkret kom två gastar farande. De slogs med varandra så benknotorna yrde och skräddaren förstod att de var de två bönderna som efter döden fortsatte sitt vansinniga stridande natt ut och natt in...

Read More

28 sep 2015 - Fru Graver

Fru GraverFru Graver var nu Rodgas självskrivna härskarinna och sägnerna om henne är många. Vad som är sanning och vad som är folkfantasi är svårt att säga. Vi låter i alla fall hennes dotterdotterdotter, författarinnan Aurora Ljungstedt beskriva henne: "... en sträng och stolt fru, det fanns inte en själ som inte slog ned blicken inför hennes mörka, hotfulla ögon. Visst förde hon en sträng, men också lysande regering."

Read More

Sägner om spökriddaren i sköldingeEn kyrkoherde med namnet Erik Andreas Rogstadius kom till pastoratet i Sköldinge år 1630. Han hade en son från ett tidigare äktenskap, som hans nya fru tyckte så illa om att hon beslöt att döda honom. En söndag när kyrkoherden predikade, tog hon hjälp av en stalldräng på gården och slog ihjäl sonen, sedan begravde de honom i källaren. För att vilseleda folket i byn lät de släppa ut en häst ur stallet för att de skulle tro att pojken rymt.

Read More

14 sep 2015 - Mystiken i Mikkola

SägnerI Röjden står mystiken tätare än granskogen, och allra tätast står den runt korset i marken vid Mikkola. Dit kommer varje år mängder av turister, som alla står lika frågande. Det är två grävda (?) fördjupningar i marken, som skär varandra på mitten, som bildar korset. Längd såväl som bredd är omkring två meter och djupet cirka fem centimeter. Korset har funnits där åtminstone sedan mitten av 1800-talet, men någon mer exakt ålder vet ingen. Vad som gör korset så unikt är, att inget växer i dess fördjupningar, trots att gräset växer runt kanterna. Löv och barr som fallit under årens lopp har inte fyllt igen korset och bildat ny mylla, utan det har legat opåverkat genom åren.

Read More

14 sep 2015 - Ben-Halvar

SägnerEn gång hade Halvar förlorat sin pipa under en jaktfärd. Han låg i en koja och sörjde sin förlust, inbiten tobaksrökare som han var. Flera gånger hade han gått fram och tillbaka på en myr och letat efter sin pipa och han var sorgsen till sinnes, då han gav upp letandet. Då hade ett grannt fruntimmer helt plötsligt uppenbarat sig i kojdörren och erbjudit sig Ben-Haven sina tjänster.

Read More

10 sep 2015 - Källa ödekyrka

Källa ödekyrkaFrån början en hednisk offerkälla som dyrkats av de som vallfärdade hit för att få bot av källrået. Källan sägs ha blivit igenfylld av "säkerhetsskäl" då kristendomen började få grepp om norden, den återupptäcktes 1960 efter att folk påstås sett ett källrå sittandes i västra hörnet. Källan hade då varit bortglömd i mer än 700 år. I en kamp för att stoppa elaka oknytt och väsen så helgades byggnaden 1166 åt St.Olof. 1888 föll kyrkan in i glömska och den övergavs. Utanför muren på den Norra och Nordvästra sidan begravdes alla orena och självspillningar. Eftersom man inte fick bära dessa genom portarna fanns där en klyvspetta där man tog över dessa. 

Read More

Sidor: 1 [2] 3 4