Sidor: 1 [2] 3 4 5
sagner
"I slutet av 1800-talet hände det underliga ting i Skövde. Det fanns en kulle där bakom Lilla och Stora sandgärdet, längst nere på Östermalm, vid Timboholmsgården, där hände sådant som ingen kunde förklara…" Folk vittnade om fladdrande eldsken över kullen och ganska snabbt spred sig ryktet om att det var lyktegubbar. – Man gissade på knytt och annat otyg som dolde sig därunder och det hade pågått under lång tid, folk gick inte gärna förbi där och särskilt inte på torsdagsnätterna, säger Maj-Britt Beetzen King.

Read More

Share on Twitter! Digg this story! Del.icio.us Share on Facebook! Technorati Reddit StumbleUpon

22 nov 2016 - Kinnekulle Skatten

SägnerI Medelplana fanns i början av 1600-talet en kyrkoherde som hette Johan Grotte(eller Grodt). Wollin berättar, att den gode kyrkoherden av rädsla för det nyss utbrutna kriget med Danmark själv grävde ned allt kyrkans silver på en hemlig och säker plats. Danskarna hade bränt och plundrat Skara 1588 och då också rövat allt värdefullt från traktens kyrkor.

Read More

Share on Twitter! Digg this story! Del.icio.us Share on Facebook! Technorati Reddit StumbleUpon

22 okt 2016 - Trollkäringeskogen

HäxskogenElin och två andra unga kvinnor gömmer sig i dom mörka och kalla grottorna. Hit har dom desperat flytt för att undkomma byborna, som är övertygade om att dom är häxor och i förbund med djävulen själv. Fasorna som utspelas i skogarna norr om Finspång för fyrahundra år sen, leder till Sveriges första stora häxprocess och den grymmaste häxförföljelsen i vår historia…

Read More

Share on Twitter! Digg this story! Del.icio.us Share on Facebook! Technorati Reddit StumbleUpon

19 aug 2016 - Drottningskärs Kastell

Drottningskärs KastellÄr en  befästning som är en spökplats. Där kanonerna finns mot havet  ska det finnas en gruva. Det ska gå att komma ner i gruvan men då behövs nycklar från statens fastighetsverk för evemang  som hemliga rum. Där har Urban Exploration varit. Här sägs Greve Rålamb finnas. Det finns många sägner runt Drottningskär om de gastar som vandrar på vallarna och fångar som spökar i fängelsehålorna...

Read More

Skrömt i Billingetrakteni Lerdala: Lerdala socken bodde vid sekelskiftet en gumma, "Knappa-Johanna, hon försörjde sig på att spå i kort. Hon var "i syne" och såg de avlidnas vålnader. På Lerdala gård bodde patron Mörk i vars hem "Knappa-Johanna" ibland hjälpte till. En tidigare piga "Vassnäsa" benämnd, gick igen efter döden. En mörk kväll gjorde fru Mörk och "Knappa-Johanna" sällskap till avträdet och lämnade där dörren uppe och där utanför gick Vassnäsa omkring.Vid tillfället blev "Knappa-Johanna" som förlamad i armen. 

Read More

02 feb 2016 - Virouxtjärnen

Tjärnen Tjärnen är sedan minst 150 år känd för att vara en plats där övernaturliga fenomen påstås förekomma, och är ett vanligt mål för spökutflykter. Många personer sägs ha upplevt märkliga och väldigt skrämmande saker vid tjärnen. Fenomenen uppges dock ha upphört efter att en skogsväg drogs fram och ett område i närheten kalhöggs på 1970-talet.

Read More

05 nov 2015 - VILLA BEYLON

YxmannenEn kvinna står en eftermiddag och väntar på bussen vid hållplats Ulriksdals Värdshus alldeles intill Villa Beylons grindstolpar. Ur skogen kommer en man med egendomligt gammaldags kläder. Hon beskriver honom som lång och atletisk och klädd i en lång mörk kavaj. I handen har han en yxa, och stirrar hätskt på den väntande kvinnan som av förklarliga skäl inte känner sig helt väl till mods i det otrevliga sällskapet. Han sätter kurs rätt mot henne endast för att försvinna mitt framför hennes ögon, och kvar blir bara en hotfull känsla av att vara iakttagen

Read More

09 okt 2015 - Potta Långhaka

Potta LånghakaPotta långhaka var en häxa som ville se andra misslyckas bara det gynnade henne. Det sades att häxan tog oblat från kyrkans nattvard och gav till sina kor och grisar för att de skulle må bra och mjölka mycket bättre än grannarnas, vilket inte var acceptabelt, faktum är att det ansågs som en hänsynlös handling. Potta långhaka kunde trolla och gjorde oftast grannarnas liv till ett helvete. 

Read More

08 okt 2015 - Fredagen den 13

fredag 13eDet finns flera olika teorier varför vi har fredagen den trettonde som en otursdag. Talet 13 betraktas som ett magiskt tal inom folktro och magi. Rädslan för talet 13 går tillbaka till tiden före kristendomen, antika trolldomsböcker visar att talet användes i förbindelse med formler och förbannelser som riktade sig mot underjordiska makter.

Read More

KlockarenEn trollkärring ville ha sina ungar kristligt döpta . De skulle fa evigt liv då trodde hon. Ett troll blir ju eljest inte mer än ett par tusen år? Nåja, prästen i Västra Tollstad var inte ovillig att göra käringen den tjänsten, men för säkerhets skull tog han klockaren med sig. Efter dopakten ställde trollen till med dopfest, och såväl klockaren som prästen söp sig fulla på trollens goda öl. Klockaren, en stor stark karl, hade dåligt ölsinne. Han fick tag i trollens gamla släktklubba och började slå omkring sig. 

Read More

Sidor: 1 [2] 3 4 5