Sidor: [1] 2

15 maj 2018 - Gräfsnäs slottruin

slottGref Ebba styrde tyranniskt med järnhand över slottet. Hon var en hatad despot av kvinnorna som arbetade för henne. Enligt sägnen så fick en av de arbetande kvinnorna nog och uttalade en förbannelse över slottet: att det skulle brinna ner 3 gånger med hundra års mellanrum. Gref Ebba sattes i häkte av Karl IX, därefter levde hon i Lärjeholm säteri, Angered och dog 80-81 år gammal vilket kan ses som en bedrift år 1609 då människan sällan blev äldre än 60 år.   

Read More

Share on Twitter! Digg this story! Del.icio.us Share on Facebook! Technorati Reddit StumbleUpon

18 aug 2017 - Torups Slott

slottSugen på en spöklik slottsupplevelse? Då kan det vara en idé att besöka Torups slott mellan Bara och Skabersjön i Skåne. Där sägs nämligen flera olika spöken vandra i salongena bland annat Grövel Fadersdotter Sparre. Grövel Fadersdotter Sparre föddes 1517 och blev redan i unga år föräldralös, vilket gav henne ett arv på fler hundra gods runt om i Skandinavien. 

Read More

Share on Twitter! Digg this story! Del.icio.us Share on Facebook! Technorati Reddit StumbleUpon

24 aug 2016 - Engsholms Slott

engsholms SlottMed en historia som sträcker sig flera hundra år bakåt i tiden, är det kanske inte så konstigt att vissa avtryck har lämnats kvar. Självklart har vi våra slottsspöken. Vanligast är en herre som verkar bo i vårt hisschakt. Eller kanske tycker han bara om att transportera sig den vägen. Flera personer har sett honom komma ut från maskinrummet, promenera korridoren framåt och ta vänster in i vårt personalrum eller höger ut mot leveransingången...

Read More

21 aug 2016 - Wittskövle

Bland de många slott och borgar, som finnas i skilda delar av Skåne, är Wittskövle mer än vanligt märklig. Man finner i en vacker trakt, ett par mil söder om Kristianstad, en av det forna Danmarks främsta renässansborgar, uppförd under 1500-talet av Jens Brahe och fullbordad av sonen Henrik Brahe...

Read More

28 jul 2016 - Näsbyholms säteri

Näsbyholms slottUtanför Trelleborg ligger Näsbyholms säteri, som en gång i tiden ägdes av riddaren Jens Galen. 1829 skedde ett självmord på slottet. Det var Conrad von Blixen-Finecke vars liv kantades av så många tragedier att han slutligen valde att fylla gevärspipan med kaffe och skjuta sig själv till döds...

Read More

02 feb 2016 - Hellidens slott

HellidensUnder åren har Hellidens slott varit hem för ett otaltigt antal människor, först von Essen och hans familj med tjänstefolk och sedan folkhögskola med hundratals elever. Det finns otaliga berättelser om spöken från slottet och de omkringliggande byggnaderna, särskilt källaren i slottet har av ett stort antal personer bekräftats vara hemsökt.

Read More

02 feb 2016 - Löfstad Slott

Löfstads Slott
Några mil söder om Norrköping ligger Löfstads ståtliga slott, sedan tre århundraden ett av Östergötlands mest betydande herresäten. Den mäktiga slottsfasaden höjer sig stolt över parkens trädkronor och när vagnen svänger in i den korta uppfartsallen, grips man av den underliga ödesstämning, som vilar över de vita murarna och de knotiga träden. Om någonsin ett slott har varit hemvist för sägner och spökerier så är det väl Löfstad med dess romantiska och ståtliga historia, sina ägares och invånares öden och sällsamma upplevelser.

Read More

01 feb 2016 - Trolleholms Slott

TrolleholmGrevinnan Ulla Bonde var den som sist bodde på Teleborgs slott medan det ännu var i privat ägo. År 1964 sålde familjen Bonde godset till Växjö kommun. Grevinnan hann dock bo på slottet periodvis under många år, ofta själv men aldrig ensam. Hennes vakthund fanns alltid där, vakande över huset. Vakade gjorde också trollen Tulle och Tjita.

Read More

10 nov 2015 - Ängsö Slott

Ängsö SlottEtt av spökena som släpar sig fram sägs vara den puckelryggige hovnarren Anders Luxemburg som går igen. Han var en av de sista som såg Karl XII i livet. Karl XII:s likfärd från Norge till Stockholm stannade till vid Målhammar intill Sagån. Anders Luxemburg tog med sig Karl XII:s häst Brandklipparen och tog tjänst vid Ängsö slott. En natt år 1740 stod hästen i stallet och blev upprörd av något, så när stallfolket öppnade stallporten slets sig Brandklipparen loss av skräck och sprang rätt in i muren och dog.

Read More

05 nov 2015 - Häringe Slott

Häringe Slott
Vårt mest kända spöke är Agneta Wrede (1674-1730). Syskonparet Axel och Agneta hade en hård uppväxt. Redan 22 år gammal dog deras mor i pesten och då deras far var ute i Europa och krigade blev barnen omhändertagna av sin elaka faster Ebba Leijonhufvud. I Övre Gotiska rummet sitter en 400 år gammal munk i fåtöljen som sägs ha flyttat med träpanelen som ursprungligen satt i ett kloster i Skottland. Han är snäll och harmlös, men kan bli lite sur om någon kliver över hans fötter.

Read More

Sidor: [1] 2