Sidor: [1] 2
brottHilda Nilsson, född 24 maj 1876, död 10 augusti 1917, från Helsingborg var känd som "änglamakerskan på Bruksgatan" och dömdes år 1917 för att mördat åtta barn. Rättegången som inleddes den 2 juni 1917, med uppehåll för sinnesundersökning, slutade den 14 juni 1917 med att hon dömdes till döden. Hon förekom dock ytterligare rättsliga processer genom att ta livet av sig då hon befann sig i rättsligt förvar på Landskrona citadell genom att hänga sig med en snara av en linneduk fastbunden vid cellfönstret.

Read More

Share on Twitter! Digg this story! Del.icio.us Share on Facebook! Technorati Reddit StumbleUpon
brott1988 kom det ut en liten skrift om Segerstorp, Byn i våra hjärtan. I denna upplyser den på platsen sakkunnige Stig Jacobsson om spökerier. "Att det spökade där vet väl alla Segerstorpsbor. En äldre man som bodde vid avrättningsplatsen har berättat när han så gruverliga händelser där. En kväll när han tog sin kvällspromenad i dämpat månsken....

Read More

Share on Twitter! Digg this story! Del.icio.us Share on Facebook! Technorati Reddit StumbleUpon
AvrättninsmetoderFå fakta om tidiga former av avrättningar, från stening - en effektiv metod för att döda på avstånd - till den brutala brännas på bål teknik blev känd genom utförandet av Jeanne d'Arcs avrättning...

Read More

Share on Twitter! Digg this story! Del.icio.us Share on Facebook! Technorati Reddit StumbleUpon

22 aug 2016 - Mäster Mikael

Mäster MikaelSå länge Stockholm har funnits har dödsstraff och kroppsliga bestraffningar utdömts här. Det äldsta ordet i svenskan som betecknar det yrke som förknippas med detta »hantverk« är stupagreve. Det förekommer i Bjärköarätten, den äldsta stadslagen som anses ha tillkommit under andra hälften av 1200-talet. Ordet betyder helt enkelt den som styr över stupan och kåken, alltså en liten arrestlokal och samtidigt spöpålen...

Read More

22 aug 2016 - Fyrfaldig Avrättning

Avrättning BoråsDet är om avrättningen den 14 april 1725 som denna text handlar. Då miste fyra personer, sammansvurna i mord, sitt liv där på galgbacken vid Ramnasjön, för bödeln Anders Wessmans yxa. Bakgrunden till avrättningarna ska skissas i det följande...

Read More

31 jan 2016 - Kerstin Gabrielsdotter

Kerstin Gabrielsdotter
Kerstin Gabrielsdotter (Körning), född 1530, död 1585, var en svensk adelsdam som åtalades för att ha mördat Johan III:s dotter med hjälp av magi. Hon är troligen den enda medlem av adeln som avrättats för trolldom i Sverige. Kerstin gifte sig med Jöns Ulfsax, ståthållare i Småland. När kung Johan III:s dotter Lucretia Gyllenhielm dog år 1585, meddelade Carl Gustafsson Stenbock (tidigare förlovad med Lucretia och sedan gifte sig med hennes halvsyster) kungen att det gick rykten om att Gyllenhielm hade blivit »genum trulldom förgiortt» av Kerstin.

Read More

31 jan 2016 - Mojken Bärent

MojkenMojken Bärent, även kallad Moicken Bernt, död 1595, var en tyskättad kvinna som enligt Stockholms stads tänkebok den 20 september 1596 av rådhusrätten dömdes att brännas på bål (rättet medh brandh) för giftmord på sin likaledes tyskättade make kallad "tunnbindare Bernt". Mordet planerades och utfördes tillsammans med Hans Ladehoff, makens arbetsgivare. Två gånger blandades gift i makens mat utan att han avled. Vid ett tredje försök blandade de kvicksilver i ett smörstekt lammhjärna vilket också misslyckades. Slutligen krossade de makens huvud och knivhögg honom i hans säng. 

Read More

03 sep 2015 - H.H. Holmes

H.H HolmesH.H. Holmes (1860-1896), egentligen Herman Webster Mudgett, var USAs första kända seriemördaren i landet. Han utbildade sig senare till läkare och ägde ett stort "hotell" vilket i själva verket bestod av ljudisolerade rum och rum utan fönster. En del av offren gasades ihjäl i sina rum. Detta hus kom senare att kallas "The Murder Castle". År 1893 begick han sina första mord i Chicago. Kropparna fördes ner i källaren där Holmes dissekerade dem. Han rengjorde offrens skelett och sålde dem till läkarskolan.

Read More

03 sep 2015 - Skuleskogen

Skuleskogen

Mitt i Skuleskogen går en före detta landsväg som markerar sockengränsen mellan Nätra och Vibyggerå Ångermanland. Öster om denna väg, på en liten kulle, låg avrättningsplatsen för Nordingrå och Nätra domsagor. Så sent som på 1900-talets början kunde man här finna spår av den gamla stupstocken och än idag finns många berättelser om syner och upplevelser just i stupstockens närhet, framförallt kring Medskogstjärnen.

Read More

Prästen som var synsk

I gräset vid kyrkans östra gavel ligger en oansenlig gravsten platt på marken. Den är kyrkogårdens äldsta bevarade gravsten och den bär texten Erik Johan Gadolin.  Om honom berättas att han var synsk - och åkte runt på gårdarna för att driva ut onda andar.

Read More

Sidor: [1] 2