#SupportUS

follow us on twitter  Follow us on Soundcloud  Follow us on FacebookStay Strong Darcy  
Sidor: 1 ... 30 31 [32] 33 34 ... 38

13 aug 2015 - Vittra

VittraNorrland upptar som bekant den större delen av Sveriges yta och består av många områden som sinsemellan är väldigt olika. Men överallt är det ett och samma folkväsen som dominerar berättandet, Vittran. Ordet vittra betecknar flertal. Vittror är en senare tidens skriftspråkform som sällan eller aldrig användes i gamla muntliga berättelser. Andra folkliga varianter av begreppet är vitra eller vättern. Det finns också specifikt norrländska föreställningar, mestadels knutna till fäbodar där vittra sägs ha egna kor och getter. Den som lyckades fånga en vitterko kunde skatta sig lycklig, en sådan ko mjölkade osedvanligt mycket.

Read More

13 aug 2015 - Maror

VäsenMaran är egentligen inget eget väsen. Det är unga, oftast rödhåriga, flickor som genom en förbannelse blivit maror. De förvandlas var och varannan natt och måste då ge sig ut och plåga folk och fä. Ett säkert sätt att se att maran varit i stallet är när hästen är trött och svettig på morgonen och har marflätor i manen. Marritter kan ske på flera vis, beroende på vem som blir riden. Folk hon bara vill plåga har mardrömmar och upplever hur de nästan kvävs av maran som sitter och rider deras bröst.

Read More

10 aug 2015 - Hultegubben

Hultegubben

Det var en skollärare, Hult-Erik, vanligen kallad Hultegubben. Han bodde i Linkebråten vid Melltjärn i Årstaskogen. Han var halt och hade därför blivit antagen till skollärare. När de så gjorde om och utvidga de gamla kyrkogården i Karlanda var han ibland där. Då fann han spik som var från gamla likkistor. 

Read More

Prästen som var synsk

I gräset vid kyrkans östra gavel ligger en oansenlig gravsten platt på marken. Den är kyrkogårdens äldsta bevarade gravsten och den bär texten Erik Johan Gadolin.  Om honom berättas att han var synsk - och åkte runt på gårdarna för att driva ut onda andar.

Read More

Latest NewsThe group had been investigating the building, which dates back 140 years, as part of a special "Night at the Museum" event which had been organized to look for evidence of paranormal activity.When they got together later to review the pictures they'd taken they were surprised to discover a ghostly face peering out from the level of the floorboards in one of the photographs.

Read More

Artiklar om sägnerIntill gamla Oskarshamnsvägen mellan Forsa och Emsfors ligger en liten hög med gran- eller tallris. Alltid färskt. Så har det varit så länge någon kan minnas. Sägnen för oss tillbaka till en tid av hungersnöd, en tid för vrede och barnamord. Rishögen ligger på den plats där barnen enligt sägnen blev dräpta.

Read More

Sidor: 1 ... 30 31 [32] 33 34 ... 38
54 gäster, 1 användare
 

ÖPPET ARKIV

Häxprocessen

SOLAR ACTIVITY
Status
Status
 

Recent

Reaper Crew